Search
  • Anniina Pylsy

Lähdetään kehittämään perhelääkärimallia

Terveyskeskuksissa hoidetaan kärjistetysti todettuna ”liukuhihnamallilla”. Tärkeää on saada mahdollisimman monta potilasta mahdollisimman tehokkaasti sisään ja ulos. Kun hoitojonot uhkaavat paisua liitoksistaan, apuun palkataan keikkalaisia. Vaikka aiheellisesti korostamme hoitojonojen purkamista, ei se yksistään riitä. Tärkeintä on lopulta se mitä ammattilaisen ja potilaan välillä tapahtuu. Saammeko kaipaamamme avun 20 minuutin lääkärikäynnin aikana, jota olemme pahimmassa tapauksessa odottaneet puoli vuotta?


Perhelääkäri tuntee potilaansa

Ihminen on kokonaisuus, me reagoimme erilaisiin ärsykkeisiin. Kaikki kokemamme oireet eivät välttämättä johdu fyysisestä sairaudesta, voimme voida pahoin mm. yksinäisyydestä tai työpaikan puutteesta. Me emme ole myöskään erillisiä ympäristömme: se vaikuttaa meihin ja me siihen. Kun sairastumme, se vaikuttaa mieleemme ja heijastuu lähipiiriimme. Pelkästään fyysisen sairauden hoitaminen ei riitä. Ihminen tulee nähdä kokonaisuutena.


Perhelääkäri on terveydenhuollon ammattilainen, joka toimii yhteisön jäsenenä. Perhelääkäri ei ole keikkalääkäri vaan yhteisön vakiintunut toimija. Perhelääkäri pyrkii selvittämään oireen taustalla olevia tekijöitä laajasti. Monessa sairaudessa ja terveydentilan häiriössä perheellä ja perimällä saattaa olla suuri merkitys. Usein saattaa olla oleellista tietää hieman potilaan ja perheen historiaa, sitä ei 20 minuutin käynnillä ehdi saavuttaa.


Tutun lääkärin luokse on helppo mennä

Monet saattavat lykätä lääkärille menoa liian pitkään. Apua haetaan vasta, kun on pakko. Odottelun aikana oireet ovat saattaneet pahentua. Helpommalla ja halvemmalla päästään aina, kun hakeudutaan hoitoon ajoissa. Tutulle perhelääkärille on helppoa mennä, hänelle ei tarvitse kertoa koko historiaansa. Luottamus lääkäriin on jo saavutettu, mikä luo turvaa kertoa avoimesti oireistaan. Lääkärin resursseja myös säästetään, kun hänen ei tarvitse perehtyä uuteen ihmiseen ja tehdä siihen vaadittavia kirjauksia. Terveydenhuollon ammattilaisen aikaa käytetään siihen mihin se kuuluu eli potilaan hoitamiseen.


Perhelääkärimalli toimii muualla Euroopassa

Positiivisia kokemuksia perhelääkärimallista on saatu mm. Hollannista ja Norjasta.

Lukemani mukaan perhelääkärimallia kokeiltiin myös Suomessa vuosina 1985–1993. Tulokset olivat erittäin hyviä eikä kokeilu nostanut terveydenhuollon kuluja. Kokeilua ei kuitenkaan jostain syystä jatkettu. Nyt olisi hyvä hetki ottaa malli uudelleenkokeiluun.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Sote-uudistus on hallinnollinen uudistus, joka uhkaa lässähtää kuin pannukakku ellei sitä ohjata vahvasti ja visionäärisesti. Mistä lääke onnistumiseen? Vantaa on kamppaillut pitkään henkilöstöpulaa v